Prima pagina > Stiri > Mircea Geoană a lansat o campanie de strângere de semnături pentru includerea României în programul Visa Waiver
 
 

Mircea Geoană a lansat o campanie de strângere de semnături pentru includerea României în programul Visa Waiver

13.09.2013 Vizualizari: 585 Categoria: Stiri
 
 

Rezoluția votată de Parlamentul European prin care se solicita Statelor Unite ale Americii, printr-o clauză de reciprocitate, eliminarea vizelor pentru români și bulgari este un sprijin important pe care România îl primește în eforturile sale de a intra în programul Visa Waiver. Trebuie să ținem cont însă că adoptarea acestei rezoluții nu înseamna că vizele pentru români vor fi ridicate imediat.

 

Conform procedurilor, după intrarea în vigoare a rezoluției, țările în cauză pot notifica în termen de 30 de zile Parlamentul European, Comisia și Consiliul pentru a cere declanșarea mecanismului de reciprocitate. CE publică notificarea în Jurnalul Oficial, iar statul terț are la dispozitie șase luni pentru a ridica vizele.

Dacă nu se întamplă acest lucru, Comisia Europeană are la dispoziție două soluții: poate adopta impunerea, pe o perioadă de 12 luni, a vizelor pentru cetățenii statului terț sau poate înainta Parlamentului European și Consiliului un raport de evaluare a situației, în care explică de ce nu propune impunerea temporară a vizelor. Discutăm așadar despre un proces îndelungat, care se poate întinde chiar și pe parcursul a doi ani de zile.

În acest context este important ca România să nu abandoneze demersurile proprii în vederea obținerii acordului autorităților americane pentru ca românii să poată călătorii fără viză în SUA, efort ce trebuie coordonat cu alte state din regiune, cum este cazul Poloniei. De asemenea, se impune o decizie politică a SUA cu privire la acordarea vizelor prin care să se evite impunerea clauzei de reciprocitate, care nu va ajuta nici statele membre UE și nici Statele Unite ale Americii.

În acest sens, alături de o serie de tineri profesioniști și studenți români din Washington, New York și Boston, Mircea Geoană, aflat într-o vizită de lucru în SUA, a lansat campania de strângere de semnături – “Susține includerea României în programul Visa Waiver”. Campania își propune, pe de o parte, să unească eforturile și sprijinul românilor din țară și din SUA într-un proiect comun, iar, pe de altă parte, să atragă atenția membrilor Congresului SUA cu privire la progresele făcute de România în acest domeniu, după modelul petiției din 1998 ce susținea aderarea României la NATO. Atunci, peste 100.000 de români stabiliți în SUA au sprijinit campania, fapt ce a contribuit într-o mare măsură la decizia SUA de a sprijini România.

 

Mai multe detalii despre petiție pot fi găsite aici.