Prima pagina > Mircea Geoana > Diplomatia

Diplomatia

 

In 1990, Mircea Geoana a intrat in corpul diplomatilor, fiind repartizat, in urma unui examen, ca referent pe relatia cu Franta.

In cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Mircea Geoana a ocupat pozitia de Director al Departamentului de Afaceri Europene (NATO, Comunitatea Europeana, OSCE, UE, Consiliul Europei), pentru ca, in 1991, sa conduca delegatia romana la Comitetul Inaltilor functionari ai OSCE.

In 1994, Mircea Geoana a fost numit in functia de Director General pentru Asia, America Latina, Orientul Mijlociu si Africa, iar in 1995, in cea de Director General pentru Europa, America de Nord, Asia, America Latina, Orientul Mijlociu si Africa.

In perioada 1993-1995, Mircea Geoana a ocupat si functia de purtator de cuvant in cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

In februarie 1996, la doar 37 de ani, Mircea Geoana a fost numit ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Statele Unite ale Americii. Astfel, el devenea cel mai tanar ambasador din corpul diplomatic roman. Datorita profesionalismului si seriozitatii de care a dat dovada, in martie 2000, i-a fost acordat rangul diplomatic de ambasador.

In decembrie 2000, Mircea Geoana a fost desemnat Ministru al Afacerilor Externe. Ca sef al diplomatiei romanesti, Mircea Geoana a fost unul dintre principalii artizani ai aderarii Romaniei la NATO in primavara anului 2004.

Ca ministru de externe, Mircea Geoana a detinut functia de Presedinte in exercitiu al Organizatiei pentru Cooperare si Securitate in Europa (OSCE) in anul 2001, pentru ca patru ani mai tarziu, sa indeplineasca mandatul de reprezentant personal al Presedintelui in exercitiu al OSCE pentru Georgia. In 2004, Mircea Geoana a asigurat pentru cateva luni presedintia Consiliului de Securitate al ONU.

Inspirat de modelele promovate de Bill Clinton in Statele Unite, Tony Blair in Marea Britanie sau Gerhard Schroeder in Germania, Geoana a devenit un reprezentant al social - democratiei moderne, progresiste. A sustinut numeroase prezentari despre politica externa a Romaniei, economiile de tranzitie si globalizare la cele mai importante universitati si think-tank-uri americane si europene.