Prima pagina > Mircea Geoana > Biografie

Biografie

 

Mircea Geoană este președintele Partidului Social Românesc și o figură politică proeminentă în România. Mircea Geoană este și reprezentant al județului Dolj în Senatul României.

Mircea Geoană a ocupat funcțiile de președinte al Senatului României în perioada decembrie 2008 și noiembrie 2011 și președinte al Partidului Social Democrat, cel mai mare partid politic din România, în perioada 2005-2010. De asemenea a fost vice-președinte al Partidului Socialist European.

Mircea Geoană este membru fondator și președinte al Institutului Aspen din România și membru al board-ului Institutului Aspen din Statele Unite, Italia și Germania. De asemenea, el este președinte și membru fondator al think-tank-ului de politici publice Comitetul Național pentru Dezvoltare și îndeplinește rolul de membru fondator al platformei civice România Noastră.

Mircea Geoană a candidat la alegerile pentru Președinția României în 2009, obținând 49,6% din voturile valabil exprimate.

Anterior carierei politice, Mircea Geoană a avut o activitate diplomatică de succes. Numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite la vârsta de 37 de ani, în februarie 1996, Mircea Geoană a fost cel mai tânăr ambasador din corpul român diplomatic. Din 2000 până în 2004, Mircea Geoană a îndeplinit funcția de Ministru de Externe al României. De asemenea, el a ocupat funcția de președinte în exercițiu al OSCE în 2001 și în 2005 a fost reprezentantul personal al președintelui în exercițiu al OSCE pentru Georgia.

Mircea Geoană este membru fondator al Clubului Harvard România – Republica Moldova și membru al Asociației foștilor studenți ai Școlii Naționale de Administrație din Paris. Îndeplinește și funcția de președinte de onoare al Asociației George C. Marshall – România.

Absolvent al Institutului Politehnic și al Facultății de Drept de la Universitatea din București, Mircea Geoană a absolvit în 1992 Școala Națională de Administrație din Paris, Franța.  A absolvit în 1999 Programul executiv de dezvoltare al grupului Băncii Mondiale de la Harvard Business School. El deține un doctorat în economie mondială de la Academia de Studii Economice din București.

Mircea Geoană este expert pe integrarea Europeană și Trans-atlantică. În 1994, a absolvit un program organizat de NATO privind instituțiile democratice. A ținut prelegeri privind politica externă, economiile în tranziție și globalizarea, în universități importante și think-tank-uri precum: Sorbona, Harvard, Georgetown, Yale, CSIS, Consiliul Atlantic, GMF, Chatham House, Policy Network. Este contributor al unor publicații importante din România și internaționale, precum New York Times, International Herald Tribune, The Atlantic, Frankfurter Allgemeine Zeitung. De asemenea, a fost invitat al unor posturi de prestigiu precum CNN, BBC, PBS, Bloomberg, TV5, Fox Business.

Mircea Geoană este autorul mai multor cărți: ,,Politica externă a României la începutul secolului XXI – Drumul spre Europa și lumea transatlantică’’, ,,America, Europa și modernizarea României: bazele pentru un model de societate românească’’, ,,Modelul social românesc: calea către o Românie nouă’’, ,,Încredere’’.

Mircea Geoană a fost decorat cu gradul de Comandant al Ordinului Național ,,Steaua României’’ în Decembrie 2000, a primit ,,Legiunea de onoare’’ în 2002 (Franța) și ,,Stella della Soliedarita’’ în 2013 (Italia).

Născut în data de 14 iulie 1958, Mircea Geoană este căsătorit cu Mihaela, arhitect de profesie. Ei au doi copii, Ana Maria și Alexandru.

Mircea Geoană vorbește fluent limbile engleză, franceză, spaniolă, germană și italiană